Blog

podcast

Co je podcast

Podcast je termín, který vidíme či slyšíme poměrně často. Podcasty mají média, různé instituce, politické strany, nejrůznější celebrity, a dokonce i úplně obyčejní lidé. Před pár lety bylo největší módou mít svůj vlastní blog a kdo ho neměl, jako by nebyl.

Dnes blogy nahradily podcasty. Ale stále ještě dost lidí netuší, oč jde. Ví, že to je asi nějaké vysílání, případně jiné šíření informací na internetu, ale přesnou definici moc z nich neodcituje.

Význam slova podcast

Online slovník cizích slov podcast definuje jako metodu šíření informací pomocí jednotlivých navazujících sad zvukových, audio či video záznamů. Slovo podcast vzniklo údajně spojením „pod“ (zkráceně přehrávač iPod) a „část“ (zkráceně broadcast neboli anglicky vysílání). Na rozdíl od televize nebo rádia je pro podcast zásadní, že nemá předem stanovenou dobu vysílání, ale posluchač, nebo divák si ho může stáhnout zdarma z internetu a pustit kdekoli a kdykoli ze svého počítače, tabletu nebo chytrého telefonu. Autoři podcastů doplňují nové díly, a to buď několikrát denně, jednou za den nebo s menší frekvencí. Nejedná se ale o jednorázový pořad, ale vždy o sérii.

Pro výrobu podcastu neexistují žádná všeobecně uznávaná pravidla. Nijak omezena není ani délka jednotlivého dílu, ale obvykle nepřekročí hodinu čistého vysílacího času. Podcasty jsou i u veřejně známých osobností, nebo u firem a institucí obvykle méně formální než jejich oficiální prezentace na webech, v tiskových zprávách a blozích. Mluvené slovo, případně i videozáznam dávají autorům větší prostor pro sebeprezentaci. Málokdy se ale jedná o dílo jednotlivce, obvykle se na podcastu podílí více osob.

Vedle obsahu hraje velkou roli forma projevu, kdy se například pro nás dosud poněkud sucharský ekonom předvede jako zábavný člověk, nebo naopak se sportovkyně známá svým temperamentem změní v ukázněnou tazatelku, která klade chytré a promyšlené dotazy hostům. Podcastů je velké množství, stačí si vybrat podle svých preferencí. A když se vám něco nebude líbit, jednoduše klikněte a najděte si nějaký zajímavější.

Máte zájem o naše služby?

Neváhejte nás kontaktovat, bud na telefonním čísle a nebo emailem.

Adresa

  • Kanceláře: Na Slanici 444 76001 Zlín
  • Fakturační adresa: Pod Rozhlednou 6085 760 01 Zlín

Kontakty

  • 776066562 - Obchod
  • 776066541 - PPC
Google partner EMAK.CZ
Ověření Sklik